ДНК организира отворени срещи
Демографски рестарт - Вашите идеи, нашите предложения


Лекциите имат за цел да представят гледните точки на демографския проблем у нас, младите хора да повишат информираността си за последиците от късното родителство и защо е важно да планират своето семейство навреме. Инициативата събира на едно място видни общественици, известни лица и специалисти в областта на медицината и демографските въпроси, сред които са Андрей Арнаудов, д-р Милен Врабевски, доц. Георги Бърдаров, психолога Ани Владимирова, д-р Петра Семерджиева, д-р Александър Калчев, проф. д-р Емил Ковачев.
Събитията насърчават всички мъже и жени в детеродна възраст, които са намерили своята половинка, но по различни причини все още отлагат, да помислят и да се информират кога е най-подходящият момент за тях да имат деца. Защото голямата национална кауза е да бъдем успешни и щастливи тук, в България.
Събитието е част от кампанията на ДНК – „Направи го сега“, която се осъществява с медийната подкрепа на bTV, woman.bg и вестник „Телеграф“.
Вход: СВОБОДЕН

ПОСЛЕДНО СЪБИТИЕ:

График на лекциите за 2019 г.

БЛАГОЕВГРАД / 18 АПРИЛ

Първата лекция се проведе в Благоевград, на 18 април, в аулата на ЮЗУ „Неофит Рилски“, от 18 часа.
Лекторски екип: Андрей Арнаудов, д-р Милен Врабевски, доц. Георги Бърдаров, психолога Ани Владимирова, д-р Петра Семерджиева.
ПОСЛЕДВАЙ СЪБИТИЕТО ВЪВ FB

ПЛОВДИВ / 30 МАЙ

Втората лекция от поредицата се проведе в Пловдив, на 30 май, в Гранд Хотел Пловдив, зала „Москва“, от 18:00 часа.
Лекторски екип: Андрей Арнаудов, д-р Милен Врабевски, доц. Георги Бърдаров, психолога Ани Владимирова, д-р Александър Калчев.
ПОСЛЕДВАЙ СЪБИТИЕТО ВЪВ FB

ВАРНА / 05 ЮНИ

Третото събитие се проведе във Варна, на 5 юни, в Икономически университет – Варна, зала „Аула“, от 18:00 часа.
Лекторски екип: Андрей Арнаудов, д-р Милен Врабевски, доц. Георги Бърдаров, психолога Ани Владимирова, проф. д-р Емил Ковачев.
ПОСЛЕДВАЙ СЪБИТИЕТО ВЪВ FB

СТАРА ЗАГОРА / 06 ОКТОМВРИ

Четвъртото събитие се проведе в Стара Загора, на 6 октомври.
Лекторски екип: Андрей Арнаудов, психолога Ани Владимирова, д-р Петра Семерджиева, Владо Николов
ПОСЛЕДВАЙ СЪБИТИЕТО ВЪВ FB

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОЧАКВАЙ ДАТА
РУСЕ
ОЧАКВАЙ ДАТАБУРГАС
ОЧАКВАЙ ДАТА

СОФИЯ
ОЧАКВАЙ ДАТА

ЛЕКТОРИ

Доц. Георги Бърдаров

„Малцина си дават сметка, че в 21 век, с развитието на технологиите, голямата битка в развитите общества вече няма да бъде за територия, а за човешки капитал. Онези общества, които си осигурят млад, образован, квалифициран и мотивиран човешки капитал, те ще просперират. А човешки капитал може да се осигури само по два начина – раждаемост и емиграция. Това беше и основната ми мотивация да се включа в кампанията на ДНК – „Направи го сега“, споделя доц. Георги Бърдаров.
Доц. Георги Бърдаров е зам.-декан на Геолого-географския факултет към СУ. Специалист по демография, етнорелигиозни конфликти и геоурбанистика. Автор на научната монография „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичност в ЕС“ и на романа „Аз още броя дните“.

Психологът Ани Владимирова

„Децата винаги са били ценност за българската народопсихология. Факт е обаче, че исторически се загубва тенденцията да има деца и затова е толкова трудно да мотивираме съвременните млади хора. Родителството е модел, който се учи по подражание. Аз се сдобих с дете на 18-годишна възраст, а на 37 и на 41 – с по едно внуче“, разказва психологът Ани Владимирова.
Ани Владимирова е психолог, с над 10-годишна практика в областта на практическата психология. Основател е на сайта www.e-therapy.bg. Участва в обучения за младежки лидери, консултиране, както и в практически обучения на студенти по Педагогическа психология. Създава авторската си програма за промоция на психично здраве при деца 6–11 год., по която и в момента се работи в някои софийски училища.

Д-р Петра Семерджиева

Колко време имаме, за да създадем живот, как се променя яйчниковият запас, в каква посока се развива организмът на мъжът и жената с напредване на възрастта, отговаря д-р Петра Семерджиева.
Д-р Петра Семерджиева е специалист по акушерство, гинекология и асистирана репродукция. Част е от екипа на Adella Clinic. През 2010 г. придобива специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. Специализирала е по проблемите на стерилитета и методите за асистирана репродукция в Израел, Италия и Германия. Обучавана е в трансвагинална лапароскопия и операции в репродуктивната медицина в Льовен, Белгия. Има специализация по репродуктивна ендокринология и инфертилитет в Acacio Fertility Center в Ориндж Каунти, Калифорния, САЩ.

Д-р Милен Врабевски

„Ако не се раждат деца, за България нищо друго няма значение. Това е единственото условие, за да бъдем успешни индивиди и единственият тръмплин, за да вървим напред. Мисията на всички хора по света е една и съща – да се научат да живеят за другите хора“, сподели д-р Врабевски на официалното откриване на кампанията на ДНК – „Направи го сега“.
Милен Врабевски е български лекар, бизнесмен и филантроп.
Учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Собственик на „Comac Medical“ – научноизследователска организация с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. Компанията управлява научни проекти в различни европейски държави. Собственик е на ЧЦДГ „Росица“ и ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Д-р Александър Калчев

Д-р Александър Калчев (гинекология и асистирана репродукция) е част от екипа на Adella Fertility Clinic и един от лекторите на информационните ни събития, част на кампанията ни. Той споделя личния си професионален опит като лекар по асистирана репродукция и какви рискове крие късното решение за създаване на деца. Д-р Александър Калчев завършва Медицински университет София през 2004 година. Следва 2 години медицина в Universita degli stdudi di Firenze. Придобива специалност през 2009 година. От 2010 година започва активно да се занимава с ендоскопска хирургия и асистирани репродуктивни техники. Преминава през различни специализации в репродуктивни клиники в Белгия, САЩ, Израел, Австрия и Италия. Въвежда за първи път в България трансвагинална ендоскопия. Един от малкото хирурзи в света с международно признат сертификат от Европейската асоциация по репродуктивна медицина ECRES Master of reproductive surgery.

Проф. д-р Емил Ковачев

Проф. д-р Емил Ковачев д.м.н. e един от лекторите ни във Варна.
От 2016 г. проф. Ковачев е акушеро-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина. Управител е на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов" ЕООД – Варна (АГ болница) и ръководител Катедра „Акушерство и гинекология" към Медицински университет – Варна. До 2018 г. е председател на Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, към момента е зам. председател на асоциацията. Републикански консултант по АГ за Североизточна България до 2018 г. Има множество специализации в областта на репродуктивната медицина и ендоскопската гинекологична миниинвазивна хирургия.
Андрей Арнаудов

„Проблемът не е, че някога, след години, ние може да изчезнем като нация, а че днес през 2019 г. бихме живели по-добре, ако имаше работна ръка, ако имаше достатъчно млади хора и ако се раждаха повече деца. Защото всички анализи показват, че основната спирачка пред икономиката ни е липсата на достатъчно кадри и защото, както споделя министър Красимир Вълчев, по-големият проблем е, не че няма достатъчно деца, а че няма родители, които да ги създадат, защото са емигрирали“, споделя Андрей Арнаудов.
Андрей Арнаудов е автор, продуцент и водещ на телевизионни предавания. Заедно с Иван Христов е основател и ръководител на една от най-големите телевизионни компании в България, с 20-годишна история – Междинна станция. Тя е първата българска ТВ компания, която продуцира предавания в чужда държава. През 2016 г. основава неправителствената организация „ДНК – Движение за национална кауза“, обединяваща популярни лица от различни сфери на обществения живот, за които борбата с демографската криза е лична кауза и житейска мисия.

Владо Николов

Владо Николов е известен волейболист, горд баща на четири деца – три момчета и едно момиче, и част от екипа на ДНК – Движение за национална кауза. Той участва активно във всеки един проект на организацията, още от самото й създаване, безрезервно подкрепя кампанията „Направи го сега“ и вярва в нейната мисия.
„Не се притеснявайте да имате деца, защото никога няма да се чувствате напълно готови за това. Да отглеждаш деца е страхотно предизвикателство и в същото време огромно удоволствие, смисълът на живота“, споделя Владо.

Галерия

Открий всички снимки от организираните събития в нашата FACEBOOK страница: Направи го сега